TERAPEUTTINEN TYÖSKENTELY



RATKAISUKESKEINEN LYHYTTERAPIA

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on helposti ja nopeasti saatavilla olevaa, matalan kynnyksen mielenterveyden tukihoitoa ja se sopii ihan kaikille.

Lyhytterapiaan et tarvitse lääkärin lähetettä, vaan voit suoraan varata ajan itsellesi.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on voimavarakeskeistä, yksilön omiin vahvuuksiin keskittyvää ja selviytymistaitoja edistävää terapiaa. Lisäämällä mielenterveyttä suojaavia tekijöitä psykososiaalisen terapian avulla, voidaan helpottaa yksilön oireita ja edistää toipumista.

Terapian ei tarvitse aina olla pitkäkestoista vaan toisinaan apu voi löytyä jo yhdestä tai muutamasta käyntikerrasta.


MITÄ, KENELLE, MIKSI?


Lyhytterapia sopii kaikille, jotka toivovat apua oman hyvinvoinnin lisäämiseen mm. arjen haasteissa ja ongelmissa, pari- ja ihmissuhteissa, työelämässä tai kriisitilanteissa. Lyhytterapian tarkoitus on tarjota yksinkertaisia toimenpiteitä, joilla tuotetaan kestäviä muutoksia.

Lyhytterapia voi tuoda apua myös moniin psyykkisiin haasteisiin, kuten masennukseen, ahdistukseen, jännityksiin, pelkoihin ja suruihin. Osa selviytyy elämän mukanaan tuomista haasteista yksin tai turvallisen läheisverkoston avustuksella. Osa tarvitsee asiantuntijan apua.

Lyhytterapialle ominaista on tunnistaa ja vahvistaa asioita, jotka toimivat ja ovat hyvin.

Sitä, mikä ei ole rikki, ei tarvitse korjata.

Muutokseen ei ole yhtä oikeaa tietä. Yhdessä pohtien voidaan etsiä ratkaisuja päästä vaikeassa tilanteessa eteenpäin.


DIALOGINEN TYÖOTE


Terapeuttinen työskentely perustuu dialogiseen vuorovaikutukseen. Työskentely edellyttää niin asiakkaalta kuin terapeutilta molemminpuolista luottamusta, kunnioitusta ja ymmärrystä siitä, että kyseessä on prosessi. Prosessi kehittyy työskentelyn aikana ja on uskallettava tiedostaa ja luottaa siihen, että toisen jakama tieto on arvokasta.

Dialogisessa vuorovaikutuksessa ei ole tarkoitus olla oikeassa tai väärässä eikä työskentely lähtökohtaisesti tavoittele yhteisymmärrystä. Dialogin on tarkoitus herättää uusia näkökulmia ja vaihtoehtoja, jotka muokkaavat keskustelijoiden ajatuksia ja tietoa. Dialogissa ihmiset ajattelevat yhdessä, jolloin esiin nousseita uusia näkökulmia voi pitää askeleena kohti uudenlaista ja laajempaa ymmärrystä. 



ASIAKASPALAUTTEET


Nainen 49-v.

"Oma jaksaminen oli pitkään ollut aivan loppu ja oma elämä oli pelkkää suorittamista. Olin Annen opintojen aikaisena harjoitusoppilaana, mutta Annen osaaminen ja elämänkokemus yllätti. Tapaamisissa koin olevani tasavertainen ja jaettujen kokemusten kautta näin asioita uusin silmin. Parasta tapaamisissa oli yhteinen huumori ja välillä naurettiin pissat housussa. Anne myös ymmärsi ohjata minut lääkärin vastaanotolle heti ensimmäisen tapaamisen yhteydessä ja jatkoimme tapaamisia vasta sen jälkeen. Tapasimme alkuun tiiviimmin, toisinaan etänä ja toisinaan kävimme kävelyllä. Tapaamiset jatkuvat edelleen, mutta harvemmin."

Nainen 26-v.

"Oma tilanteeni on jo vuosia ollut epävakaa. Olen pitkään hakenut apua eri instanssien kautta. Välillä olen sitä saanut, useimmiten en. Koin Annen ymmärtävän mistä puhun. Anne ei tyrkyttänyt eikä sanonut miten minun tulisi toimia. Enemmän hän haastoi tutkimaan ja kyseenalaistamaan omia toimintatapojani. Annen kanssa juteltiin etäyhteydellä 12 kertaa, jonka jälkeen Anne totesi, että päätämme siihen. Kerroin heti ensimmäisellä tapaamisella, että jään helposti jumiin, enkä pääse ilman toisen ohjausta eteenpäin ja toivon hänen olevan se taho, joka päättää työskentelyn. Anne nosti esiin myös sen, ettei terapian tarvitse aina kestää vuosikausia, vaan tapaamalla esim. erilaisia lyhytterapeutteja voi saada paljon enemmän uusia näkökulmia kuin yhden terapeutin kanssa vuosien työskentelyllä."

Mies 42-v.

"Kaverini suositteli Annea ja siksi osasin ottaa yhteyttä. Annen kanssa oli helppo jutella. Omat haasteeni ovat ihmissuhteissa. Koin keskustelun aloittamisen alkuun hieman vaikeana, mutta Anne osasi kysellä ja kaivella oikeita asioita. Päästiin jutuissa aika syville vesille. Tapasin Annea 6 kertaa ja koin, että se riitti. Tapaamiset toteutettiin etänä. Se myös helpotti yhteydenoton kynnystä. Aikaa ei mennyt matkoihin tai odottamiseen. Sovittiin, että voin tarvittaessa ottaa yhteyttä uudelleen, mutta tällä hetkellä koen pääseväni eteenpäin omillani." 

Nainen 34-v.

"Omat haasteeni liittyivät omiin epävarmuuksiin työelämässä. Tapaamisia Annen kanssa oli vain 2, ensimmäisellä kerralla käytiin kävelyllä ja toinen oli etätapaaminen puhelimitse. Vaikka tapaamisia oli vain 2, koin, että jaettujen kokemusten kautta sain voimaa tehdä isoja päätöksiä. Anne ei sanonut mitä minun pitäisi tehdä, mutta sain apua ja tukea omien ajatusten jäsentämiseen ja uskalsin jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen tehdä isoja muutoksia. Oma ahdistus helpottui jo siitä valtavasti ja toisella tapaamisella kerroin miten aion jatkaa eteenpäin. Anne ei pyrkinyt pitkittämään tapaamisia vaan tsemppasi eteenpäin." 


Mies 37-v.

"Haasteeni on yksinäisyys. Olen yrittänyt löytää ja luoda enemmän sosiaalisia kontakteja siinä onnistumatta. Yritän kehittää itseäni saamani palautteen perusteella ja halusin ammattilaisen apua tilanteen käsittelyyn. Anne ei antanut vastauksia, mutta puhuttiin suoraan. Koin saaneeni työkaluja. Tavattiin 5 kertaa."

Nainen 19-v.

"Hakeuduin Annen "hoitoon" yhteisen tuttavan kautta ja tapasimme 10 kertaa. Omassa elämässäni haasteena tuntuu olevan kaikki. Anne toi heti esiin, että olen nuori ja kaiken kuuluukin olla avoinna ja kesken. Itse ajattelin saavani valmiita vastauksia ja neuvoja. En saanut. Vähän ärsytti. Mitä järkeä on hakea apua, jo sitä ei kuitenkaan saa? Anne jaksoi selittää, että elämässä on löydettävä omat ratkaisut ja tehtävä omat päätökset. Ajattelin itse, että olisi helpompi, jos joku jo elämää kokenut olisi kertonut valmiit vastaukset. Sain työskentelystämme kuitenkin paljon ajateltavaa." 


OTA YHTEYTTÄ, VASTAAMME SINULLE MAHDOLLISIMMAN PIAN!